Mantar kompost misel

From CCCWiki
Jump to: navigation, search

Mantarlar ( Latince: Fungi), cok hucreli ve tek hucreli olabilen okaryotik canlilari kapsayan bir canlilar alemi ve sapkali mantarlarin tumune halk arasinda verilen genel addir.

Halk arasinda Kuf mantari, Pas mantari, Rastik mantari, Maya mantari, Mildiyo mantari, sapkali mantar, kav mantari, Puf mantari, Istiridye Mantari gibi cesitli isimlerle anilan butun mantarlar, mantarlar (Fungi) alemi icerisinde incelenirler. Latince Fungi mantarlar, Fungus ise mantar anlamindadir. ziraat

Dunyanin heryerinde ziza.net bulunurlar. Fazla nemli yerlerde daha cokturlar. Yeryuzunde 1,5 milyon kadar mantar turu oldugu dusunulmekte ise de gunumuzde sadece 69.000 kadar turu tanimlanmistir. cogu insan, mantarlarin bitki oldugunu dusunmektedir, ancak mantarlar bitki degildir. cunku, mantarlar kendi besinlerini uretemezler. Bu yuzden mantarlar uretici degil, ayristiricidirlar.

Kultur mantarciliginda sapkali mantar (A.bisporus) en cok yetistirilen mantar turudur. Toprak ustunde bulunan beyaz renkli sap ve sapka yenen kismini olusturur. Toprak altinda ise kokleri bulunur. sapkanin alt kisminda birbirine az cok paralel ince yapili lameller bulunmaktadir. Bu lamellerin arasinda bulunan sporlar gozle gorulmeyecek kadar kucuktur ve uygun ortamda cimlenerek misiller olusturur. Miseller ise ortama yayilarak yogunlasir ve mantari meydana getirir.

Mantar kendisi icin gerekli tum besin maddelerini bulundugu ortamdan hazir olarak almak zorundadir. Mantarlarin beslenmesi icin gerekli olan ortam, cesitli (sap, saman, yaprak vb. bitkisel artiklar) organik maddelerin ayristirilmasi ve bazi elementlerin ilavesi sonucu ozel yontemlerle hazirlanir. ozel sekilde hazirlanan bu ortama mantar yetistiriciliginde "kompost" adi verilir.